vrijdag 6 april 2012

Interessante E-Business seminars op komst bij kmo-it

Naar aanleiding van het regelmatig in de pers verschijnen van het feit dat nog te weinig Belgische bedrijven een online aanwezig zijn en dat e-commerce in België achternahinkt t.o.v. het buitenland en dat buitenlandse spelers hierdoor een deel van de koek weghappen(pdf) kreeg KMO-IT vorig jaar hierover een aantal parlementaire vragen.

Uit studies van Google en de Boston Consulting Group over hoe de Belgische economie door internet veranderd wordt bleek immers dat er voor Vlaamse ondernemingen nog heel wat stappen te nemen waren opdat e-commerce hier volop ingang vindt. Een reden te meer om rond een aantal aspecten een aantal interessante seminaries op te zetten dacht KMO-IT.

Ondertussen komen er reeds positievere geluiden naar boven via een studie van Unizo en recent verschenen artikels in De Standaard met o.a. Internethandel blijft stevig groeien in België en Belgische webshops in 2015 ‘even belangrijk als bouw' waaruit blijkt dat e-commerce in België dit jaar met meer dan 20% groeit kent, dat internetwinkels kunnen rekenen op meer dan 10% groei en dat binnen afzienbare tijd de internetverkoop even belangrijk wordt als de bouwsector.

Ook één van de KMO-IT projecten nl. ICT-Coach van Unizo gaf reeds een aantal publicaties uit over hoe beginnen met e-Commerce met oa. volgende praktische e-business checklist (pdf).
Daarin vind je o.a. volgende informatie:
Online kopen en verkopen is ‘big business’, maar is het ook iets voor uw bedrijf? Misschien heeft u al ervaring, maar bent u wel goed bezig? Welke kansen en mogelijkheden liggen misschien voor het grijpen? Wat zegt de wet? Hoe geeft u uw webshop meer geloofwaardigheid? En welke toepassingen kunnen u helpen om nog beter online te scoren?...
Ontdek de antwoorden in deze 5 handige checklists voor uw e-business. Achteraan deze brochure vindt u een reeks nuttig links naar nog meer informatie.


Inhoud
 • Uw website of webshop starten. Hoe begint u er aan?
 • Hoe vinden uw klanten uw website of webshop op Google? Vijf stappen naar de eerste plaats
 • Hoe ontwerpt u een e-Commerce site? Duidelijkheid en gebruiksvriendelijkheid troef
 • Kies voor een gebruiksvriendelijke back office. U wil toch zelf meester blijven van uw website en webshop?...
 • Uw webshop en de wet. Hier moet u zeker op letten.Voor goed advies kan je natuurlijk ook altijd terecht bij FeWeb, de beroepsvereniging van de websitebouwers. Feweb had recent een gezamenlijke stand op E-Shop Expo waar een 70-tal toonaangevende aanbieders zowel qua bouwen van webshops als payment providers of logistieke partijen, actief rond e-commerce aanwezig waren en een uitgebreid aantal interessante seminars bijwoond konden worden.


Op vrijdag 23 maart verscheen als bijlage bij De Standaard dit interessant magazine rond e-commerce(pdf).

Welke onderwerpen willen we tijdens de kmo-it seminars aan bod laten komen ? Enkele sessies zijn reeds voorbij, er komen er nog enkele zeer interessante aan in de nabije toekomst. Schrijf wel snel in want ze geraken stilaan volzet. En je maakt elke keer kans om een mooi uitgeloot te worden voor een mooie prijs !

 • Een overzicht van wat e-commerce en e-business in België betekenen en kunnen betekenen geschraagd door cijfers uit een recent onderzoek (seminar 1: Pieter Van Bastelaere van Comeos-
 • Een voorbeeld van een e-businessproject dat verder gaat dan de voor de hand liggende webshop (seminar 1: Dann Rogge van Fifthplay over inCitys te Sint-Niklaas)
 • Met welke aspecten moet ik allemaal rekening houden als ik een webshop wil opstarten ? Welke competenties (ICT, Marketing, Analyse, Financieel, Logistiek, Juridisch, Usability, ...) moet ik zelf hebben ? Welke fasen moet ik doorlopen als ik mijn webshop ga (laten) bouwen ? (seminar 2: Pieter Ryckaert van Cegeka
 • Wat zijn de wettelijke bepalingen rond webshops ? Hoe zit het juridisch bvb. met terugzendingen en betalingen van producten (seminar 2: Antoon Schockaert van Unizo)
 • Een pakkende getuigenis van een recent opgestarte webshop met de valkuilen maar ook de positieve geluiden (seminar 2: Sabine Goethals van Allervita)
 • Hoe krijg ik bezoekers op mijn webshop ? Wat betekent dat SEO en SEA ? (seminar 3: Nikolaas De Geyndt van The Reference)
 • Als ik bezoekers op mijn webshop krijg, hoe zorg ik dat ze blijven en kopen (en betalen) ? Hoe stem ik mijn webshop af op de toptaken van mijn bezoeker ? (seminar 3: Els Aerts van AGConsult)
 • Welke invloed heeft social media op de maatschappij, op mijn bedrijf en inzonder op mijn webshop ? (seminar 4: Ben Caudron van en Lieven Van Nieuwenhuyze van USG People)
 • Hoe omgaan met social media binnen mijn bedrijf ? Wat zijn de wettelijke bepalingen hierrond ? (seminar 5: Peter Dufaux van Monard-D´Hulst)
 • Welke impact heeft e-business op mijn administratieve processen ? Wat komt er naast een mooie front office (webshop) nog allemaal bij kijken in de back office (magazijn, stock, offertes, verzending, levering, administratie, online payment, facturatie, ...) ? (seminar 6: Jeroen Persyn van Scherp (EROV) en Renzo Caponi van Care Consulting Services)
 • Hoe overleeft mijn onderneming deze digitale revolutie of hoe kan ik mij juist differentiëren hierdoor ? (seminar 7: Clo Willaerts van Sanoma Media Belgium)

Seminarie 1 : donderdag 1-03-2012 – Sint-Niklaas

Voor de Vlaamse kmo's zijn er nog heel wat kansen weggelegd om via e-business activiteiten nieuwe markten en nieuw verkoopspotentieel aan te boren. Vlaanderen en België in het algemeen hinken sterk achterop op het vlak van e-commerce in vergelijking met onze buurlanden.

Maar bij het opzetten van een e-businessactiviteit komt veel meer kijken dan zo maar een commerciële website lanceren. Denken we maar aan promotie voeren voor uw online business, fulfilment van uw bestellingen, betalingsverkeer, behandeling van klachten en retourzendingen, voorraadbeheer, facturatie, juridische verplichtingen ...

Al deze aspecten komen tijdens dit seminarie in hun algemene context aan bod. Hoe dit alles in praktijk in zijn werk kan gaan en welke mogelijkheden e-business biedt, wordt geïllustreerd aan de hand van het digitale slimme stadsproject InCityS, dat momenteel loopt in Sint-Niklaas. InCityS is een cross mediaal digitaal platform voor steden en gemeenten dat in 2010 is gestart als een innovatieproject in samenwerking met de Vlaamse Overheid. InCityS brengt overheden, inwoners, handelaars en verenigingen dichter bij elkaar. Na een proeftraject bij een vijftigtal gezinnen gaat fifthplay InCityS in 2012 uitbreiden naar alle inwoners van de stad Sint-Niklaas. Hiermee krijgt Sint-Niklaas de primeur van eerste "slimme stad" in België. Een centraal onderdeel van InCityS is de digitale marktplaats die lokale handelaars en KMO's de mogelijkheid biedt om op een eenvoudige manier een webwinkel op te zetten.

Sprekers:
•    Pieter Van Bastelaere (Sector Manager Comeos)
•    Dann Rogge (Business Unit Director InCitys / Fifthplay)

Wij verwelkomden hier 55 deelnemers.

Seminarie 2 : donderdag 29-03-2012 – Brugge

Een eigen webshop: garantie tot meer verkoop?
Hoe begin je aan je eigen webshop? Uitbesteden of zelf doen? Waar kan je terecht? Wat zijn de voordelen? Hoe zit het juridisch?


Tijdens dit seminarie op donderdag 29/03/2012 te Brugge, werd dieper ingegaan op alle praktische aspecten die bij het opstarten van een eigen webshop komen kijken.

U kreeg er een antwoord op de volgende vragen:
 • Hoe begin ik concreet aan mijn eigen webshop?
 • Kan ik het zelf doen of moet ik het uitbesteden?
 • Waar kan ik hiervoor terecht?
 • Welke systemen zijn er ter beschikking?
 • Wat zijn de voordelen van een eigen webshop?
 • Waar moet ik allemaal rekening mee houden?
 • Wat zijn de juridische verplichtingen?
Meer en meer ondernemers zien de voordelen van het uitbaten van een eigen webshop en uiten de wens om mee op de digitale handelstrein te springen. Ondernemen via internet staat echter niet gelijk aan een ondernemen zonder juridische beperkingen. Ook E-commerce is, net zoals de gewone handel, onderworpen aan een veelheid van reglementering. Tijdens deze infosessie kreeg u een overzicht  van de belangrijkste wetten en regels die nu of straks op uw eigen E-commerceproject van toepassing zijn. Geen saaie boel maar integendeel: praktisch, begrijpelijk en to the point! Naast de reglementering rond de verkopen op afstand, kwamen ook de regels omtrent online- en offline marketing en de bijzondere informatieplicht van de handelaars uitgebreid aan bod.

Daarnaast werd ook stilgestaan bij de reglementering rond fraude met betaalkaarten, grensoverschrijdende transacties en de wet op de elektronische handel. De uiteenzetting was afgestemd op de behoeften van kmo’s en doorweven van praktische en nuttige tips die u meteen kon gebruiken.

Tijdens haar presentatie had Sabine Goethals het vooral over de realisatie van het unieke concept dat Allervita is. Hierbij kwamen de volgende onderwerpen aan bod:
 • Hoe is het idee gegroeid?
 • Waarvoor staat Allervita?
 • Welke stappen werden er gezet en waarom werd voor een webshop gekozen?
 • Hoe werd een websitebouwer gezocht, aan welke criteria moest de website(bouwer) voldoen, tips en tricks om samen te werken met een websitebouwer.
 • De IT-machine achter Allervita.
 • De voor- en nadelen van een online shop, hoe wordt de webshop gerund?
Dit uiterst interessante en praktisch gerichte seminarie werd bijzonder druk bijgewoond, door een aandachtig en zéér interactief publiek dat de sprekers veel vragen stelde. Kortom het was een uiterst geslaagd seminarie.

Sprekers:
•    Peter Ryckaert  (Director Productivity Solutions bij Cegeka )
•    Antoon Schockaert (Bedrijfsjurist Unizo)
•    Sabine Goethals (Zaakvoerster Allervita)
Hier waren 75 deelnemers aanwezig.

Seminarie 3 : donderdag 26/04/2102 – Hasselt

Hoe vindt men de weg naar mijn website?
Breng meer bezoekers naar uw website. Laat uw website beter renderen.

Tijdens het seminarie "Hoe vindt men de weg naar mijn website? Breng meer bezoekers naar uw website en laat uw website beter renderen." krijgt u een boeiende uiteenzetting over de diverse manieren waarop u meer bezoekers naar uw website brengt en uw website beter laat renderen eens de bezoekers er zijn.
Tijdens deze infosessie wordt dieper ingegaan op de volgende onderwerpen:
•    Meer bezoekers op uw site door integratie van sociale media.
•    SEO of zoekmachineoptimalisatie.
•    SEA of zoekmachine-adverteren.
•    E-mail marketing.
•    Is uw website consulteerbaar via mobiele toestellen?
•    Gebruiksvriendelijkheid van uw website.
•    Structuur van uw website en informatie-architectuur.
•    Hoe drijf ik het rendement van mijn website op?
•    Tips en tricks die mijn website beter maken en leiden tot meer conversies.

Praktisch:

Locatie: Radisson Blu Hotel Hasselt - Torenplein 8 - 3500 Hasselt
Datum: donderdag 26 april 2012
Aanvangsuur: 16u00 tot 19u00
Deelname is GRATIS. Op voorhand inschrijven is verplicht.
Sprekers:
•    Els Aerts (Managing Partner AG Consult)
•    Nikolaas De Geyndt (Online Marketing Consultant at The Reference)
Schrijf u nu GRATIS in! Nog enkele plaatsen beschikbaar.

Seminarie 4 : donderdag 03/05/2012 – Leuven

Sociale media: reflectie op de socio-economie & praktisch gebruik van sociale media voor uw business.

Tijdens het seminarie "Sociale media: reflectie op de socio-economie & Praktisch gebruik van sociale media voor uw business" wordt dieper ingegaan op enerzijds de theoretische en anderzijds de praktische kant van sociale media en hun betekenis voor de maatschappij en economie.
Tijdens deze infosessie wordt dieper ingegaan op de volgende onderwerpen:

1.    De maatschappelijke impact van sociale media. Kritische Mijmeringen van een socioloog.
•    een eigenzinnige begripsafbakening: sociale media als uitkomst van emancipatie van mens en technologie
•    overzicht van de positieve effecten van sociale media
•    overzicht van de negatieve effecten van sociale media

2.    Sociale media en het praktische gebruik ervan binnen de bedrijfswereld
•    Twitter
•    Linkedin
•    Facebook

Praktisch:

Locatie: AO Vlaams-Brabant - VAC Dirk Bouts - Diestsepoort 6 - 3000 Leuven
Datum: donderdag 03 mei 2012
Aanvangsuur: 16u00 tot 19u00
Deelname is GRATIS. Op voorhand inschrijven is verplicht.
Sprekers:
•    Ben Caudron (Social Media Advisor)
•    Lieven Van Nieuwenhuyze (E-marketing manager at USG People)
Schrijf u nu GRATIS in!

Seminarie 5 : vrijdag 04/05/2012 – WEBINAR

Juridische aspecten van sociale media.

Tijdens dit webinar "Juridische aspecten van sociale media" gaat Peter Dufaux dieper in op juridische aspecten en wettelijke bepalingen waarmee u rekening moet houden bij het gebruik van sociale media.

Praktisch:

WEBINAR
Datum: vrijdag 04 mei 2012
Aanvangsuur: 12u00 tot 13u00
Deelname is GRATIS. Op voorhand inschrijven is verplicht.
Spreker:
•    Peter Dufaux (Labour and Employment Law Lawyer - Partner at Monard-D'Hulst)

Schrijf u nu GRATIS in!


Seminarie 6 : donderdag 24/05/2012 Sint-Niklaas

De impact van e-business op uw administratieve processen.
Hoe e-business het beheer van kassa, magazijn en logistiek grondig wijzigt.

Tijdens het seminarie "De impact van e-business op uw administratieve processen. Hoe e-business het beheer van kassa, magazijn en logistiek grondig wijzigt." gaan Renzo Caponi en Jeroen Persyn dieper in op het belang voor e-business van een goed digitaal beheer van alle contacten en werkprocessen die met uw e-commerce activiteit te maken hebben.
Tijdens deze infosessie wordt dieper ingegaan op de volgende onderwerpen:
•    het beheer van de interne backoffice van een bedrijf
•    het integreren  van bedrijfsinformatie met software
•    de impact van e-business op administratieve bedrijfsprocessen

Praktisch:

Locatie: Stadhuis Sint-Niklaas – Grote Markt 1 – 9100 Sint-Niklaas
Datum: donderdag 24 mei 2012
Aanvangsuur: 16u00 tot 19u00
Deelname is GRATIS. Op voorhand inschrijven is verplicht.
Sprekers:
•    Jeroen Persyn (Projectcoördinator SCHERP bij EROV vzw)
•    Renzo Caponi (Managing Partner CARE Consulting Services)

Schrijf u nu GRATIS in !

Seminarie 7: donderdag 07/06/2012 - Mechelen

Hoe overleeft mijn kmo de digitale revolutie?
Ontdek hoe het continu afstemmen van uw business en IT uw kansen vergroot.
Tijdens het seminarie "Hoe overleeft mijn kmo de digitale revolutie? Ontdek hoe continu afstemmen van uw business en IT uw kansen vergroot." geeft Clo Willaerts u een boeiende uiteenzetting over het belang voor uw onderneming van het continu aligneren van uw IT op uw bedrijf, uw activiteiten en uw markt.

Praktisch:

Locatie: Lamot - Van Beethovenstraat 8/10 - 2800 Mechelen
Datum: donderdag 7 juni 2012
Aanvangsuur: 16u00 tot 19u00
Deelname is GRATIS. Op voorhand inschrijven is verplicht.
Spreker:
•    Clo Willaerts (Business Unit Manager at Sanoma Media Belgium)

Schrijf u nu GRATIS in!banner-480-60-voorjaarsevents-2012-versie-2

Geen opmerkingen:

Een reactie posten