woensdag 29 juni 2011

Wat is Gamification ?

2 van de KMO-initiatieven nl. 3D Square en GameHub hebben het gebruik van gaming om te leren en het inzetten van gaming in business omgevingen als onderwerp. In het artikel "Hoe gaming uw onderneming succesvoller maakt" in de nieuwsbrief van juni van KMO-IT wordt reeds uitvoerig ingegaan op een aantal basisvaardigheden zoals afspraken, beloningen, samenwerken, uitwisselen van kennis, opbouwen van status en opklimmen binnen een hiërarchie, beloning voor het volbrengen van taken die men met gaming kan inoefenen.

In volgend artikel "Wat is gamification ?" wordt door middel van een filmpje van TED (momenteel kan je op Canvas elke maandagavond 2 TED-speeches bekijken) hier verder op ingegaan en het wordt het begrip als volgt beschreven: "Gamification is een uit Amerika afkomstig filosofie waarbij de motiverende principes van gaming naar de werkvloer gebracht worden. Het idee is dat wanneer je de incentives en psychologische verlokkingen uit games vertaalt naar een beleid binnen je bedrijf, je de productiviteit van personeel bevordert. Daarbij moet je denken aan puntensystemen en daaraan vast gekoppelde beloningen, zodat je dagelijkse werkzaamheden niet langer draaien om bijvoorbeeld acht uur aanwezig te zijn, maar om het behalen van achievements, badges en bonuspunten om uiteindelijk door te stromen naar een nieuw level, oftewel promotie te bewerkstelligen."

In het artikel wordt ook verwezen naar een mooie infographic (meer en meer wordt dit middel ingezet om zaken op een aangename manier voor te stellen.) over gamification.

Dat er ook in Vlaanderen hierrond vanalles beweegt blijkt uit het feit dat Geert Mareels, Vlaams e-governmentambtenaar, een nieuwe manier bedacht van e-learning, geïnspireerd door Farmville op Facebook. Iedereen kan iets leren en iedereen kan leraar worden. Samen klimmen de deelnemers naar een almaar hoger niveau. Bekijk het filmpje op datanews over Schoolville, de Farmville voor het onderwijs.

Tenslotte plaatste 3D Square ook een filmpje online van een presentatie van Joost Ingels over het 3D Square project die hij gaf op Multi-Mania in Kortrijk in het voorjaar van 2011.

Op Slideshare kwam ik nog deze mooie presentatie tegen over het begrip Gamification en hoe effectief dit kan zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten